Samo se sjetite djetinjstva, ti divni blagdani, vrijeme provedeno sa obitelji vani, u Vašem vrtu. Lijepo, zar ne? Ali još jedna stvar je tu bila prisutna koja je upotpunjavala cijelu feštu. Nezaboravni trenuci djetinjstva su zauvijek vezani za roštilj. Uspomene druženja sa prijateljima, bilo da ste doma ili na nekom od avanturističkih putovanja, uvijek je bilo prepuno radosti i dobrih trenutaka. Ali sada, zašto govorimo o njemu? Zašto je tako bitan i čemu je njegova svrha osim pravljenja izvrsne hrane? To ćemo Vam predstaviti u ostatku teksta.
Što je to, doista, roštilj?
Ako već moramo biti enciklopedisti, hajde da pokušamo definirati što je to roštilj. Ova čudesna tvar, ima veoma jednostavno objašnjenje što to predstavlja. Roštilj je sprava za pripremu hrane koja koristi energiju vatre i dima da podari specifičan ukus namirnici koja se priprema. Najčešće pripremani obrok je meso, ali se razvojem vegetarijanske kuhinje, sve više upotrebljava za pravljenje ukusnog povrća. Logično je da se pripremanje ovakve vrste hrane obavlja najčešće vani, osim ako nije u pitanju neki restoran ili pečenjara, gdje se priprema i pečenje radi u kuhinji. Vi, dakako, kada pripremate obrok za osobite potrebe, ne trebate to nikako činiti u zatvorenom prostoru ili na balkonu, radi svoje sigurnosti.
Porijeklo roštilja
Kada bismo samo pokušali govoriti o tome kada je čovjek započeo pravljenje obroka na spravi na njemu, zakoračili bismo u veoma daleku prošlosti vratili se na početke ljudske civilizacije. Još od vremena, kada su Stari Grci vjerovali u to da je Prometej podario vatru običnim smrtnicima, narod je počeo pripremati obroke na objektu koji se nalazi iznad vatre, nalik današnjem. Niko ne može osporiti da je to njegov začetak, kao ni da bi svaki pravi gurman bi bio oduševljen okusom hrane sa ove, doista magične, naprave. Danas se jede u cijelom svijetu, gotovo da nema mjesta na zemaljskoj kugli gdje nije u uporabi neka vrsta ove čudesne naprave za pripremu okusnih obroka. Također, danas se roštilj smatra brzo hranom, a on to doista i jeste postao. Ipak, ne bismo trebali se tako odnositi prema ovom načinu pripreme jela. Oduvijek je pravljenje različitim metodama bilo polako, trebalo je vremena da spremiti idealno parče mesa, a danas i povrća, prepunog okusa.
Ali zašto?
Roštilj je nešto što može da Vam promijeni raspoloženje na više načina. Prije svega, to je veoma ukusna hrana. Nije bitno da li spremate meso ili povrće, jedna stvar koja je garantirana na njemu je prekrasan okus koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Također, koliko puta ste vidjeli da ga neko priprema sam? On Vam može poslužiti kao dobar izgovor za okupljanje stare klape, koja se nije okupljala godinama. Pravo je uživanje zauzeti se oko roštilja i pripremati ga na tihoj vatri, gdje je Vaš obrok dobro nadimljen, zbog čega dobiva neodoljiv okus. Zbog takvih stvari svakako vrijedi ga imati i koristiti što ste češće u mogućnosti.
Kako napraviti nezaboravan roštilj?
Pri pravljenju roštilja, moramo biti svjesni da postoje i neke tajne kada se pravi. Prije svih, dvije najvažnije stvari koje morate imati na umu su da vatra uvijek mora bili prave jačine i da meso ili povrće mora biti visoke kvalitete. Kada pripremate roštilj, preporuka je da drvo dodajete postepeno, da te činite naglo i održavate temperaturu vatre onakvu kakva bi trebala najbolje biti, osrednja. Još jedna stvar koju je zgodno znati je da biste trebali marinirati meso prije pečenja, ukoliko pripremate isključivo meso. Time će ono dobiti poseban okus, veoma sočan i sjajan za jesti. Još jedno pravilo kojeg se trebate pridržavati je redoslijed pečenja. Prije svega, postavite na vatru veće komade mesa i povrća. Njima treba više vremena za pripremiti, a i praktičnije je za Vas.
Kakve vrste postoje?
Vrste roštilja danas variraju. Ako se samo sjetimo vremena naših starih, kada je bio prosta ploča ili neka rešetka preko koje transportirana toplota na meso ili povrće. Danas je njegova proizvodnja postala, gotovo, čitava nauka. Pored klasičnih drvnih roštilja, danas imamo i one koji se pokreću na plin i električnu energiju. Plinski mogu biti postavljeni negdje u blizini izvora plina, tako da je njihova mobilnost ograničena. Međutim, to ne mora biti prepreka, ukoliko imate neku vrstu dovoda plina na određeno mjesto. Također, veličina plinskog može biti različita, od velikih za restorane, do malih za vrtove. Elektronski roštilj je manje mobilan od plinskoga. On zahtjeva samo direktan izvor energije, tj. struje, koja mu omogućava brzu pripremu hrane.
Koje su cijene?
Cijena je uvijek najveći problem kada se ide u trgovinu, pa tako i kada sebi želimo priuštiti jedan sjajan. Nema jedinstvene cijene, ona konstantno mijenja, a na vama je da pazite što kupujete. Naime, na internetu možete naći roštilj za svega 50 kuna, što je nerealno malo i nitko ne garantira kvalitetu. U najboljem slučaju, zavisi od vaše potrebe, trebate tražiti u rasponu cijena od 500 do 5000 kuna. Opet, sve je na Vama, jer vi najbolje znate što Vam treba.