Jeste li umorni od čišćenja roštilja i otpada od uvijek užasnog ugljena nakon pripreme najukusnijih jela? Vaši problemi mogu biti u prošlosti ako kupite plinski roštilj. Plinski roštilj vam napravi pripremu najdražih obroka vrhunski užitak i nešto što ćete željeti da radite češće, u društvu ili krugu porodice.
Roštilj – plinski ili na ugljen?
Svi koji uživaju u pripremi svog najukusnijeg obroka najviše uživaju kad je na redu roštilj. Plinski se lako održava i čisti. Sve što morate učiniti nakon što dovršite pravljenje jela je da ga operete nauljenom krpom, a zatim vodom. Plinski roštilj mora se održavati čistim kako ne bi došlo do korozije ili stvaranja raznih karcinogena. Također, kada nije u stalnoj uporabi, na primjer tijekom zimskih mjeseci, treba ga povrjemeno prebrisati kako bi se spriječila korozija. Plinski roštilj štedi vam vrijeme, nema duge pripreme ugljena i čekanja da se zagrije kako biste ga mogli koristiti. Prženje može započeti odmah jer je u trenutku zagrijan. Mali problem može biti mobilnost. Neke plinske roštilje treba popraviti jer zahtijeva stabilan izvor plina, što otežava upotrebu. Prednost pečenja hrane je imati više tanjura gdje jedan ima izravni kontakt s hranom, dok drugi zagrijava tanjur. U drugoj se zagrijava tanjur na kojem se peče hrana, a u prvom između plamena i same hrane nalazi se rešetka i tako toplina prelazi izravno na hranu koju pečemo. Još jedna velika prednost plinskog roštilja je da imate mogućnost pušenja. Ako vam nedostaje autentični okus hrane, koji sjajno nadimi hranu, postoje mogućnosti da kupite roštilj s tavom u koju stavite drva i pečete i pušite hranu. Ako mislite da je problem s čišćenjem, niste u pravu. Tava je obično izrađena od vrste toplinskog kamena, koji se vrlo lako čisti.
Kakav plinski roštilj imamo?
Jasno je da plinski roštilj djeluje pomoću plina i nema tu velike enigme kada su u pitanju vrste. Naime, postoje ih dva: s priključkom na plinsku bocu i s izravnim izvorom plina. Plinski roštilj koji se može spojiti na plinsku bocu je praktično rješenje. Možete ga premjestiti kako želite jer ne zahtijeva stalan protok plina. Za izlet i kampiranje ovaj vam je najbolji roštilj. Plinski roštilj s izravnim priključkom na plin malo je složeniji za uporabu. Zahtijeva fiksiranje na jednom mjestu iz kojeg se može izvući plin, što ga čini teškim za upotrebu. Međutim, ne mora biti gore, naprotiv, može imati veću jačinu pečenja od one u plinskoj boci. Idealno za kućnu uporabu, posebno u vrtu.
Kakav plinski roštilj mi odgovara?
Ovo je pitanje za milijun dolara. Teško je odrediti kakav je roštilj plinski prikladan za vas, jer su svačije potrebe različite. Ipak, treba imati na umu nekoliko stvari. Prije svega, to je veličina. Roštilji su dovoljno veliki za jedan ili dva odrezaka na tržištu, ali postoje i neki koji su namijenjeni za uporabu u ugostiteljskim objektima. Treba biti vrlo oprezan prilikom izbora. Ne želite uzeti previše mali, ali ni previše velik roštilj. Plinski izvor također je važna stvar. Obavezno provjerite broj grijača. Ako ima manje grijača i veći roštilj, plinski roštilj će vam se duže zagrijavati, čime ćete trošiti vrijeme. Međutim, ako uzimate manji roštilj, plinski roštilj po vašem izboru može imati i manje grijača.
Koja je cijena?
Cijena je jedna od najvažnijih stvari. Morate uzeti u obzir što kupujete i koliko želite izdvojiti za svoj užitak. Na web stranici možete pronaći jeftine roštilje, već od 50 kuna. Ipak, to ne može biti kvalitetan roštilj. Plinski roštilj po takvoj cijeni naravno, možda i nije loše za upotrebu, ali važno je da prodavatelj garantira njegovo trajanje, što je dvojbeno da će moći koristiti takav uređaj. Međutim, u trgovinama možete pronaći roštilj plinski manje veličine koji košta čak 5000 kuna, što je svakako veliko za potrebe ugostitelja.