Ako posjedujete veliki vrt i želite uživati sa svojom obitelji i prijateljima u ukusnoj hrani, trebate nešto što će upotpuniti taj osjećaj. Potreban vam je vrtni roštilj, koji će krasiti vaš vrt, ali i imati praktičnu vrijednost.
Zašto vrtni roštilji?
Vrtni roštilji vrlo su jednostavni za upotrebu i uvijek lako dostupni kada trebate pripremiti obrok. Uz praktičnost, upotpunjuju vaš vrt i čine ga ugodnijim mjestom za provođenje kvalitetnog slobodnog vremena. Osim toga, vrtni roštilj ima sentimentalnu vrijednost. Vratit će vas u djetinjstvo, kad ste sigurno uživali u njegovim čarima.
Od čega se mogu napraviti vrtni roštilji?
Materijali za izradu vrtnog roštilja ovise o brojnim čimbenicima: koliko vrta posjedujete i kakav materijal želite, želite li električni, drveni ili ugljeni, želite li fiksni ili mobilni vrtni roštilji. Ako je vaš vrt prostran i imate gdje uživati u njemu, predlažemo vam roštilj. Zidan vrtni roštilj može biti izrađen od opeke ili kamena, sve ovisno o vašim željama i potrebama. On nije napravljen da bude pomičan, a mora biti fiksiran, izgrađen na jednom mjestu. Njegova je prednost što je uvijek spreman za uporabu i samo ga morate uključiti ili staviti na drveni ugljen. Druga vrsta je montirani roštilj, koji kao takav kupujete u trgovinama. Za razliku od zidnih ploča, oni se mogu pomicati po potrebi i ne uzimaju vam vremena za izgradnju. Montirani vrtni roštilji obično su izrađeni od tvrdog aluminija prevučenog kalajem, nehrđajućeg čelika i drugih vrsta metala. Vrlo često nisu velike mase, što dodatno olakšava prijenos.
Kako vaš vrtni roštilj može izgledati?
Vjerovali ili ne, vrtni roštilji mogu biti zanimljiv predmet na kojem možete izraziti svoje umjetničke dojmove. Bili biste oduševljeni kada biste vidjeli vrste dekora koje su ljudi radili na svojim vrtnim roštiljima. Dekor vrtnog roštilja ovisi o vašim preferencijama, a vi ga ukrašavate po svojoj želji. Zato se volite i ukrasite svoj vrtni roštilj u skladu s vašim afinitetima.
Ugljen, drva ili struja?
Vječno pitanje posjedovanja vrtnog roštilja je koji je bolji. Je li bolje kad su vrtni roštilji drveni, ugljen ili je bolje kada je na struji. Međutim, oboje imaju svoje prednosti i nedostatke. Kada je riječ o roštilju s ugljenom, on vas sigurno vraća u djetinjstvo. Prekrasan miris pečenog mesa ili povrća i sjajan okus nešto je što je teško, gotovo nemoguće zaboraviti. Dakle, dobivanje lijepo pripremljene hrane zasigurno je prednost roštilja s ugljenom. U pripremi ugljena i drva nema velike razlike, zapravo su vrlo slične. Loša strana je da treba vremena za zagrijavanje roštilja. Ako ste u žurbi, to će vas sigurno učiniti nervoznim. Osim dugog vremena zagrijavanja, čišćenje roštilja predstavlja problem. Ugljen i drvo ostavljaju puno pepela, problem je očistiti ih u kratkom roku. Električni vrtni roštilji imaju upravo tu prednost, nema velikog čišćenja. Sve što trebate je prebrisati kada završite s pečenjem. Također, električni vrtni roštilji zagrijavaju se vrlo lako i brzo, tako da možete započeti s pečenjem za samo nekoliko minuta. Pored kratkog postupka zagrijavanja, izvrstan je regulator temperature, održavajući ga na optimalnim razinama tijekom cijelog procesa pečenja. Ipak, električni vrtni roštilj ima svoje nedostatke. Okus hrane različit je i nije toliko privlačan, a podložni su i kvarenju. Ovisno o prirodi kvara, popravak ga može značajno koštati, praktično poput novog roštilja.
Cijena vrtnog roštilja
Jedna od najvažnijih stavki za svakog kupca je cijena predmeta koji kupuje. Ne možemo očekivati da će vrtni roštilji biti najpovoljnija stvar koju možemo posjedovati u našem vrtu, ali to svakako zahtijeva razumnu cijenu. Kao i sve ostalo, cijena ovisi o mnogim čimbenicima, od materijala do načina gradnje. Cijene se kreću od 700 do 5000 kuna.
Bit posjedovanja vrtnog roštilja je dvostruka, praktičnost i uživanje. Čvrsto vjerujemo da ćete donijeti najbolju odluku za svoj vrt, a sigurno se nadamo da ćete dugo uživati u njemu.